IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият договор с Азербайджан е бил под въпрос заради забавянето на IGB

Пълните доставки по алтернативно трасе са били с 4 пъти по-висока цена и са платени 178 млн. долара допълнително, твърди Николай Павлов

12:07 | 14.12.22 г.
Николай Павлов на разпит в Софийската градска прокуратура. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Николай Павлов на разпит в Софийската градска прокуратура. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръководството на "Булгаргаз", представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и кралският адвокат на Великобритания са "успели да спасят" договора за доставка на газ от Азербайджан в края на 2021 година. Тогава България подписа анекс с азербайджанския доставчик, защото газовата връзка IGB, която съгласно договора е трасето на газа, не беше готова в срок. 

Това разказа в пленарната зала на Народното събрание номинираният за кандидат за министър на енергетиката Николай Павлов, който беше начело на "Булгаргаз" по това време и уволнен през февруари 2022 година. Той взе думата по време на дебатите за избор на кабинет, след като бившият премиер Кирил Петков заяви, че не би подкрепил кабинета "Габровски" заради част от предложенията за министри, включително и Павлов. 

По думите на Петков има данни, че България е загубила милиони от решението на бившия директор на "Булгаргаз" да не получава цялото количество природен газ от Азербайджан по алтернативно трасе, а само 1/3, или около 300 млн. куб. метра газ годишно. Според Кирил Петков това действие е било в услуга на "Газпром".

Неговият кабинет подписа анекс, по силата на който от 1 юли страната започна да получава пълните количества газ от Азербайджан по алтернативни трасета. Цената беше по-висока от договорената преди години, но в този момент страната беше поставена в ситуация да осигури доставките на газ, след като "Газпром" едностранно спря да изпълнява договора.

От 1 октомври IGB влезе в експлоатация и България вече получава газ спрямо записаното в договора, което свали съществено и цената на газа от Азербайджан.

Николай Павлов коментира от парламентарната трибуна, че договорката за получаване на пълните количества газ по алтернативно трасе е била на 4 пъти по-висока цена и е довела до допълнителни плащания в размер на 178 млн. долара. Увеличени са и разходите за "Булгаргаз" за доставката, защото увеличената цена завишава и стойността на банковите гаранции по договора.

Кандидатът за енергиен министър беше категоричен, че уволнението му е било продиктувано от желанието "да бъдат върнати посредниците" при доставката на газ за България. За целта е трябвало да бъде отстранено ръководството на "Булгаргаз" и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

Мандатът на Иван Иванов изтече преди години, но заради политическата криза парламентът не успя да му намери заместник. В крайна сметка в началото на 2022 година той беше сменен с кандидата на "Продължаваме промяната" Станислав Тодоров. Само няколко месеца по-късно обаче Конституционният съд прецени, че при процедурата за назначението на Тодоров са извършени нарушения и начело на регулатора отново беше върнат Иван Иванов.

България започна да купува природен газ от търговци, след като "Газпром" спря доставките на газ в края на април 2022 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още